Den lön som de anställda har att röra sig med när skatten samt andra avgifter är avdragna, kallas nettolön. Det är kort sagt den lön som betalas ut på kontot varje månad, vecka eller när nu lönen betalas ut. Det kan skilja sig en del mellan brutto och netto beroende på yrke, individ, ålder ect.

Bruttolön vs nettolön

En del har svårt med brutto och nettolön och har en förmåga att blanda ihop dem. Men nettolönen är alltså den lön som man får på sitt bankkonto när allt är betalt. Det är viktigt att nettolönen är det som man utgår från när man ska ta betalt för tjänster och har eget företag.

Nettolön sammanfattningsvisNettolön

Det kan vara viktigare att räkna ut nettolönen än bruttolönen då det är pengarna man själv ska få som man vill åt.

  • Nettolönen får anställda när alla skatter och avdrag har gjorts
  • Motsatsen kallas bruttolön och är lönen innan skatteavdragen
  • Det är nettolönen man ska utgå från när man exempelvis ska ta betalt för tjänster

Räkna ut nettolönen

Det finns flertal faktorer för att se hur mycket en anställd ska få i nettolön. Dels har det att göra med vilken kommun man bor i men också om man t.ex. är medlem i Svenska Kyrkan eller inte. Ju fler avgifter en person har att betala, desto mindre bli nettolönen.

Titta på lönebeskedet

För att en anställd lätt ska kunna se hur mycket denne får i nettolön, kan personen bara titta på lönebeskedet som medföljer varje lön. Där står det specifikt alla avdrag, skatter och förmåner samt brutto och nettolön. Lönebeskedet ska vara så utförligt som möjligt och även helst innehålla summan som dras av i tjänstepension.

Skattetabell

Som arbetsgivare används vanligen en skattetabell från Skatteverket för att lätt kunna räkna ut den lön som ska gälla för de anställda. I den skattetabellen framgår det hur mycket som ska dras av till preliminär skatt. Dock kan skatten ändras när Skatteverket vid deklarationen slutligen beräknar den slutgiltiga skatten, vilken gör att man kan få skatteåterbäring.

Olika nettolöner för anställda

Det kan ibland förekomma ganska stora skillnader mellan olika anställda som har samma bruttolön. Dels påverkar det om man är medlem i kyrkan eller något annat samfund men det kan även finnas andra skäl till att nettolönerna ser helt olika ut från person till person. Jämkningsbesked samt extrapersonal kan vara två anledningar.

Extrapersonal

Om arbetsgivare tar in extrapersonal under kortare uppdrag kommer nettolönerna att påverkas. För denna typ av personal ska man inte följa en skattetabell utan endast dra av en skatt på ca 30 % istället. Även anställda som tjänar en mycket liten summa per år (19 247 kr) pga. studier etc, ska inte betala skatt.

Jämkningsbesked

Om en anställd har ett jämkningsbesked kan det vara så att du måste dra av lägre skatt åt vederbörande. Men det kan även röra sig om högre skatt. Detta kan till exempel förekomma om den anställde har stora boendelån, inkomst en del av året eller höga kostnader för resor mellan arbete och hem m.m.