Hur förmånsbeskattning fungerar
Trots att det är den anställde som förmånsbeskattas, är det arbetsgivaren som betalar in skatten till Skatteverket. På lönespecifikationen registreras förmånen, vilket ökar skatten för den anställde. Underlaget för arbetsgivaravgiften förändras också. Grundregeln är att beskattningen ska vara densamma, vare sig den anställde får betalt i lön eller förmåner.
Om att värdera förmåner
Skattepliktiga förmåner värderas till sitt marknadsvärde, d.v.s. vad den skatteskyldiga skulle fått betala vid köp av varan eller tjänsten på den lokala orten. Det är inte alltid som värderingen baseras på den lokala marknaden: i vissa fall görs istället en schablonmässig bedömning. Det senare är vanligt när det rör beskattning av bil- eller kostförmån, och när det inte är möjligt att göra en uppskattning av det lokala marknadsvärdet.
Om den anställde får betala ett rabatterat pris för en förmån ska mellanskillnaden mellan detta pris och förmånens fulla marknadsvärde förmånsbeskattas.
Om en förmån skulle ha mycket lågt ekonomiskt värde kan den vara skattefri.
Är förmåner alltid skattepliktiga?
En anställd måste tacka ja till förmånen och använda sig av förmånen för att förmånsbeskattas. Om den anställde erbjuds något kostnadsfritt av arbetsgivaren, men väljer att inte utnyttja det, utgår ingen förmånsbeskattning. Vissa förmåner anses dock skattepliktiga omedelbart då en anställd tackar ja. Bland annat kan rätten till ett fritidshus beskattas, även om det inte använts.
Förmånsbeskattning vid överlåtelse
Något som är relativt vanligt förekommande är att en anställd överlåter en förmån till en närstående. Erhåller den anställde förmånen av sin arbetsgivare, men väljer att låta någon annan utnyttja den, är det ändå den anställde som förmånsbeskattas. Det kan liknas vid att få inkomst, och sedan välja att ge bort inkomsten till närstående. Om förmånen istället tillfaller den anställdes närstående direkt, förmånsbeskattas inte den anställde.
Förmånsbeskattning av tjänstebil
När en anställd använder en bil, som hen har tillgång till genom sin anställning, för privat bruk och i mer än ringa omfattning, ska det räknas som bilförmån, vilket är skattepliktigt. Mer än “ringa omfattning” innebär mer än tio gånger per år, och att bilen körs mer än 100 mil. Det gör i detta fall ingen skillnad om arbetsgivaren äger bilen, eller om det rör sig om en hyrbil. Om arbetsgivaren betalar bränslet även när det rör sig om privat körning förmånsbeskattas även bränslet.
För miljöbilar gäller särskilda regler, vilket beror på att dessa bilar är dyrare i inköp. Skatteverket har därför sammanställt en lista på bilar vars förmånsvärde är lägre än deras listpris. I denna grupp finns el-, gas- och etanolbilar, samt laddhybrider. Dessa regler gäller fram till inkomståret 2020.
Undantag från förmånsbeskattning
Personalvårdsförmåner till företagets alla anställda kan vara undantagna. Exempel är så kallat friskvårdsbidrag. Kravet är att det ska rikta sig till hela personalen. Bidraget får dock inte vara mycket högre än vad som anses normalt i branschen och det får inte bytas mot pengar. Gåvor eller förmåner av lågt värde är också undantagna.
Förmånsbeskattning av mobiltelefon och dator
- Det måste röra sig om ett abonnemang med fast avgift
- Användandet av mobiltelefonen ska ha väsentlig betydelse för den anställdes arbete.
- Det ska inte gå att skilja det privata användandet från användandet i arbetet.
Om en dator eller mobiltelefon inte behövs i arbetet, och används privat, uppstår en förmån som förmånsbeskattas enligt marknadsvärdet.
Förmånsbeskattning av aktier och värdepapper
Om en anställd genom sin anställning antingen får eller tillåts köpa aktier/värdepapper till ett reducerat pris, anses det vanligtvis vara en förmån.
Storleken på förmånen är skillnaden mellan marknadspriset och vad den anställde får betala. För att undvika förmånsbeskattning kan allmänheten erbjudas samma aktieerbjudande, men det finns vissa restriktioner. Anställda och aktieägare får inte köpa mer än en femtedel av de aktier som bjuds ut till försäljning, och en enskild anställd får inte köpa aktier för mer än 30 000 kronor.
Förmånsbeskattning av friskvård
Många arbetsgivare erbjuder sina anställda motion eller friskvård i någon form. Denna förmån är skattefri, om dess värde är högst 5000 kronor, och om förmånen är tillgänglig för alla i personalen. Många typer av friskvård är undantagna från skatt, så länge värdet understiger 5000 kronor. Här hittar man bl.a.:
- Styrketräning
- Lagidrotter som handboll eller innebandy
- Massage
- Kurser om kost eller andra hälsofrämjande ämnen
Tidigare var inte dyra sporter, som hästsport och golf, undantagna från förmånsbeskattning eftersom dessa kräver dyr utrustning. Sedan början av 2018 gäller dock samma regler för dessa sporter som för fotboll och innebandy, men kostnaden som ersätts får inte vara högre än 5000 kronor.
Det går också att köpa in utrustning för friskvård, som gångstavar eller innebandyklubbor, och låna ut den skattefritt. Även appar för friskvård kan godkännas som skattefri förmån.