Om man betalar ut månadslön till sina anställda betyder det att de får sin lön en gång i månaden, i Sverige oftast den 25:e. Detta är med andra ord ersättning för det arbete som har gjorts under den föregående månaden eller den innevarande. Vilken nivå lönen bör ligga på bestäms av en rad faktorer.
Brutto- och nettolön
Om man använder begreppet bruttolön, innebär det att det är den lön som existerar innan preliminärskatt har dragits av från summan. Motsatsen till detta är nettolönen som är den kvarstående lönen när man betalat skatt på den. Det är endast nettolönen som den anställde ser på sitt bankkonto.
Utbetalning av månadslön
Utbetalningsdagen för månadslönen framgår alltid av det kollektivavtal som arbetsgivaren tecknar med den anställde, samt i anställningsavtalet. I Sverige brukar månadslöner vanligen betalas ut den 25:e varje månad men det finns ingen lag som säger att det måste vara så. Hur det är formulerat i anställningsavtalet har också betydelse.
Utbetalning vid helgdag
Ibland kan det hända att utbetalningsdagen av månadslönen infaller en helgdag eller röd dag. Detta betyder att inga banker har öppet och pengarna kan då inte komma in på kontot. Om det står ”senast den 25” i avtalet ska utbetalningen ske bankdagen innan och står det endast ”den 25”, kan lönen betalas nästkommande vardag.
Vilken månad avser lönen?
De flesta arbetsgivare betalar ut månadslönen i slutet av samma intjänandemånad, dvs lön för arbete i januari betalas ut den 25 januari. Andra arbetsgivare kan också välja att göra utbetalningen efter intjänandemånad och de anställda får då lönen månaden efter. Detta är t.ex. vanligt hos kollektivanställda medan tjänstemän erhåller lön för samma månad.
Vad ingår i månadslönen?
Det är en mängd avgifter, ersättningar m.m. som kan ingå i en månadslön. För det första måste en arbetsgivare betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter samt preliminärskatt för det arbete som utförts. Månadslönen består av grundlönen samt andra delar som tjänstepension, intjänad semester och i vissa fall även andra rörliga delar.
Rörliga delar
Om anställda utför annat arbete utöver grundlönen som exempelvis ger provision eller bonus, så kommer dessa ersättningar också ingå i månadslönen. Har den anställde arbetat övertid ska även en övertidsersättning ingå, om personen hellre vill ha ut det i pengar istället för kompensationsledighet. Det kan också förekomma ob-ersättning för arbete på obekväma arbetstider samt fackföreningsavgift.
Redovisning
På det belopp som månadslönen avser, ska arbetsgivaren alltid redovisa vad den anställde har gjort samt vilka tillägg som gäller. Förutom detta ska arbetsgivaren betala in arbetsgivaravgifter och ibland även betala in preliminärskatt enligt den skattetabell som gäller för personen i fråga. Den lön som då kvarstår efter preliminär skatt är nettolönen.
Medellön eller medianlön?
I många sammanhang är det viktigt att kunna jämföra sin lön med andra. Det gäller bl.a. vid lönesamtal på arbetsplatsen, eller när man ska lämna ett löneanspråk i samband med att man söker jobb. Många tittar då på medeltalen för månadslön, men det kan vara mer relevant att titta på medianen istället.
Medellönen för ett yrke, en region eller något annat räknas fram genom att alla löner summeras, och att summan sedan delas med antalet löntagare. Det är vanligt med medeltal, i många sammanhang, vilket gör att de flesta är vana vid dem. Det är också enkelt att förstå vad som menas.
Men medelvärden överlag är känsliga för extremvärden, och det gäller också ifråga om löner. Om det finns några väldigt höga eller låga värden i gruppen kommer dessa att få stor påverkan på medelvärdet. Därför är det vanligt att även medianlöner redovisas.
Medianlönen är den lön som hamnar i mitten när alla löner i gruppen ordnas i storleksordning. Det innebär att extremvärden inte får samma påverkan.