Att utbilda sig till lönekonsult har tidigare inneburit en yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år. Nu finns ett annat alternativ, som tar betydligt kortare tid i anspråk. På samma sätt som programmerare, automationsingenjörer och redovisningsekonomer tidigare har utbildats på tolv veckor, genom så kallad accelerated learning, har nu turen kommit till de som vill arbeta som lönekonsulter.
Academic Work, som arbetar med bemanning och rekrytering, kommer sommaren 2019 att för första gången utbilda lönekonsulter på tolv veckor, inom ramen för sin utbildningsdel Academy. I den första omgången utbildas 14 personer, som är garanterade anställning efter avklarad utbildning. Anledningen till att företaget väljer att starta utbildningen är att man har märkt en stor efterfrågan på lönekonsulter hos sina kunder, och inte har klarat av att möta denna.
Troligen finns det utrymme för fler utbildningar av denna typ. Av de 2000 personer som visade intresse för lönekonsultprogrammet gjorde nästan hälften – 860 stycken – ett prov på nätet, som låg till grund för urvalet av de 14 personer som nu ska gå utbildningen.
Utbildningen kommer att pågå under sommaren, och när studenterna tar examen i september är de färdiga lönekonsulter, som anställs av Academic Work och placeras hos bemanningsföretagets kunder. Många kommer troligen att få erbjudande om att börja arbeta hos kunden. För att inte förlora de pengar som investerats i utbildningen är Academic Work dock inte beredda att “släppa” de konsulter som utbildats utan kostnad förrän efter att de arbetat 12 månader som uthyrda hos kunden.
Vad gör en lönekonsult?
En lönekonsult är en expert på löner, som har helhetsansvaret för lönearbetet inom en verksamhet. Det är vanligt att konsulterna har hand om externa kunder, men de kan också arbeta internt.
Konsulterna arbetar inte enbart med löneberäkning, utan har ofta också en rådgivande funktion gentemot mot andra medarbetare i organisationen. Förutom lönehandläggning är det vanligt att lönekonsulten arbetar med redovisning och personalekonomi. Den exakta tjänstetiteln kan variera från en verksamhet till en annan.
En utbildad lönekonsult, med fyra års yrkeserfarenhet, kan ansöka om auktorisation. Auktorisation av lönekonsulter infördes 2013, och ger en yrkesidentitet som professionell lönekonsult.
Lönekonsultens arbete påverkas av den snabba tekniska utvecklingen, inte minst när det kommer till digitala hjälpmedel. Det innebär dock inte att konsultens arbete kommer att ersättas av en algoritm eller AI. När de enklare uppgifterna kan skötas av digital teknik, med liten eller ingen manuell handpåläggning, kan konsulten koncentrera sig på mer kvalificerade uppgifter. Skillnaden mellan lönekonsultens och controllerns arbetsuppgifter blir därmed allt mindre.
Det som lockar många att arbeta med löner är att det finns en mänsklig dimension i uppgifterna, som inte finns i mer strikt ekonomiska roller. Samtidigt måste en lönekonsult vara bra på siffror. Många märker, när de arbetat som lönekonsult, lönespecialist eller lönehandläggare en tid, att det är personalfrågorna som intresserar dem mest. Att gå vidare till en tjänst som personaladministratör eller -handläggare brukar då vara ganska enkelt, åtminstone om de har gått en längre utbildning, i vilken bl.a. personalekonomi brukar ingå. Troligen är dock personalfrågor något som skalats bort i den kortare utbildningen, för att hinna med allt på tolv veckor.