Det här med bonus, även kallat bonuslön, skapar ofta dilemman inom en organisation. Att belöna arbete med en bonus kan få medarbetarna att anstränga sig mer, vilket skapar tillväxt. Samtidigt är det ledningens uppgift att få medarbetarna att anstränga sig. Om de får bonus för att skapa tillväxt, vad är då anledningen till att de får lön?
Med detta sagt: bonus förekommer i många organisationer, och tjänar ofta som en extra motivator för medarbetarna. Det är dock viktigt att verksamheten har ett genomtänkt bonusprogram, för att säkerställa att bonusen inte hamnar i konflikt med andra principer eller värden.
Bonus är en form av lön, och därmed en avdragsgill kostnad i verksamheten. På de belopp som betalas i bonus ska också arbetsgivaravgifter och inkomstskatt betalas.
Att konstruera ett bonusprogram
Trots inledningen på denna text kan bonus, om den används rätt, ge flera fördelar, både för den anställde och för arbetsgivaren. Lönsamheten kan öka med hjälp av bonus, och bonusen kan också ge incitament till personlig utveckling.
Bonusen ska dock klara stigande och fallande resultat, kunna anpassas till förändringar i organisationen, och fungera utan att skapa osämja mellan medarbetarna. Därför är det viktigt att vara tydlig i formulerandet av de villkor som gäller för bonusen. Bonusmål knyts vanligen både till den personliga prestationen och verksamhetens resultat.
Några saker att tänka på
- Om bonusen är knuten till företagets ekonomiska resultat bör det framgå vilken post i resultaträkningen som avses.
- I villkoren för bonus bör det finnas ett tak för maximal bonus angiven, exempelvis max en extra månadslön.
- Avtalsvillkoren avgör om bonus är något som den anställde kan begära, eller om det är arbetsgivaren som beslutar om huruvida bonus ska utbetalas. Det sistnämnda kallas diskretionär bonus, och kan också innebära att arbetsgivaren beslutar att bonusen ska dras in, eller att bonussystemet förändras. Det är viktigt att vara transparent kring detta.
- Bonus är semesterlönegrundande i vissa fall, och i andra fall inte. Enligt semesterlagen är lön semesterlönegrundande om den kan kopplas till den anställdes personliga arbetsinsats. Det innebär att bonus som beror på arbetsinsatsen är semesterlönegrundande, medan bonus som baseras på företagets resultat inte är semesterlönegrundande. Mer om semesterlön finns att läsa här. Se också Arbetsdomstolens dom 2017 nr 29.
- Många undrar om bonusen är pensionsgrundande. Svaret är att det beror på vilken pensionsplan verksamheten tillämpar. På arbetsplatser med kollektivavtal, där man är bunden av ITP-planen, ska all bonus räknas in när det gäller ITP1, medan endast bonus som kommunicerats i förväg och är beroende av prestation ska räknas in när det gäller ITP2. Har arbetsplatsen inget kollektivavtal regleras frågan i anställningsavtalet. Då är det upp till företaget och den anställde att komma överens om huruvida bonusen ska vara pensionsgrundande.
- Bonusen ska inte beskattas enligt skattetabell, eftersom det rör sig om ett engångsbelopp. Istället ska den beskattas med engångsskatt.
Bonus regleras inte av kollektivavtal
Bonus räknas som rörlig lön, tillsammans med prestations- och resultatlön, provision och andra typer av lön som varierar över tid. Denna typ av lön regleras inte av lagar och kollektivavtal, vilket gör att varje verksamhet har möjlighet att anpassa systemet för rörlig lön till sina behov. Villkoren för bonus och andra typer av rörlig lön är ofta inskrivna i anställningsavtalet.