När en helgdag inträffar på en vardag har en anställd rätt till ledighet med helglön. Bestämmelserna för detta regleras i anställningsavtal eller kollektivavtal.
De dagar som anses vara helgdagar är, förutom lördagar och söndagar:
- Nyårsdagen (1 januari)
- Trettondagen (6 januari)
- Långfredagen
- Annandag påsk
- 1 maj
- Kristi himmelfärdsdag
- Nationaldagen (6 juni)
- Midsommarafton
- Julafton (24 december)
- Juldagen (25 december)
- Annandag jul (26 december)
- Nyårsafton (31 december)
Observera att inte alla dessa dagar är “röda dagar” i almanackan.
Helglönen är skattegrundande, och utgör underlag för arbetsgivaravgift och preliminärskatt. Helglönen ska, tillsammans med arbetsgivaravgift och preliminärskatt, redovisas i en arbetsgivardeklaration.
Helglön vid månadslön
En anställd som har månadslön får lön oberoende av antalet arbetsdagar månaden omfattar. Det innebär att kön betalas ut även när den anställde är ledig till följd av att en helgdag inträffar på en vardag. Den månadsavlönade behåller sin lön, och eventuella helgdagar under månaden påverkar inte månadslönen.
Helglön vid timlön
En timavlönad anställd får lön för arbetad tid, och har därför inte per automatik rätt till ersättning när en helgdag inträffar på en vardag. Många kollektivavtal och anställningsavtal innehåller dock bestämmelser om helglön för timanställda. För att dessa villkor ska gälla ska den timanställdes anställning beräknas pågå i minst tre månader, och fortsätta även efter helgledigheten. Om den anställde är frånvarande, utan giltig orsak, för en period som sträcker sig över ledigheten, betalas ingen helglön. Helglön betalas heller inte ut när arbetstagaren har fått, eller kunnat få, ersättning från Försäkringskassan.
En anställd som har timlön, och som skulle ha arbetat under helgdagen, kan om avtalet specificerar en viss arbetsmängd kräva att få arbeta på den aktuella dagen. Detta är anledningen till att många anställningsavtal ger rätt till helglön när den anställde skulle ha arbetat.
Är helglön semestergrundande?
Ja, helglönen ingår i semesterlöneunderlaget, vilket innebär att den är semestergrundande lön. Eftersom helgdagar inte räknas som frånvaro minskar heller inte antalet semesterdagar.
Är helglön pensionsgrundande?
Ja, helglönebeloppet är pensionsgrundande, Fora-grundande och grundande för annan tjänstepension.
Är helglön sjukpenninggrundande?
Nej, helglönebeloppet är inte sjukpenninggrundande. Skälet till detta är att det bara är arbetsinkomsterna som är som utgör underlag när den sjukpenninggrundande inkomsten ska beräknas. Däremot får den anställde tillgodoräkna sig den normala löner under helgledigheten vid beräkning av den sjukpenninggrundande inkomsten.