Det är många som har funderingar kring dagens pensionssystem. Det gäller såväl löntagare, arbetsgivare som egenföretagare.
Ju högre lön du har, desto högre blir din allmänna pension. Men det finns en övre gräns. Den högsta inkomsten som utgör underlag för den allmänna pensionsvgiften är 519 703 kronor per år, för år 2019. Det innebär en månadslön på 43 309 kronor. Den lägsta inkomsten för intjänande till allmän pension är 19 670 kronor om året, för år 2019.
Vad består den pensionsgrundande inkomsten av?
Din pensionsgrundande inkomst är 93 procent av din inkomst. Det innebär att om du tjänar 43 309 kronor i månaden blir den pensionsgrundande avgiften 40 250 kronor i månaden.
Den pensionsgrundande inkomsten kan bestå av annat än bara lön. Om du driver ett företag och har inkomster från denna verksamhet räknas även denna in. Detsamma gäller skattepliktiga inkomster från socialförsäkringen, som sjuk- eller aktivitetsersättning, föräldrapenning och arbetslöshetsersättning (A-kassa).
Om du omfattas av den svenska socialförsäkringen, men har inkomster från utlandet som inte ska beskattas i Sverige, kommer din pensionsgrundande inkomst att baseras på den särskilda kontrolluppgift som din arbetsgivare lämnar. Även om du inte ska betala skatt i Sverige är det viktigt att denna kontrolluppgift kommer in till Skatteverket. Detta gäller även om du betalar särskild inkomstskatt för utomlands bosatta.
Det är Skatteverket som, i samband med att man fattar beslut om slutgiltig skatt, också beslutar om den pensionsgrundande inkomsten. Detta görs vanligen utifrån uppgifterna i din inkomstdeklaration.
Efter att beslutet har fattats meddelar Skatteverket din pensionsgrundande inkomst till Pensionssmyndigheten. Kontrollera att den pensionsgrundande inkomsten på ditt besked om slutlig skatt stämmer, eftersom det är denna som din framtida pension baseras på.
Inkomster som inte är pensionsgrundande
- Inkomster som uppgår till mindre än 42,3 procent av ett prisbasbelopp är inte pensionsgrundande.
- Inkomster som överstiger 8,07 prisbasbelopp är inte pensionsgrundande för den allmänna pensionen.
- Inkomster på mindre än 1000 kronor, från en och samma arbetsgivare, ger ingen pensionsgrundande inkomst.
- Pensionsgrundande inkomst beräknas heller inte på kostnadsersättningar som arbetsgivare betalar ut. Hit hör särskilda kostnadsersättningar för utgifter i arbetet, som tas upp som inkomster i deklarationen. Detsamma gäller kostnadsersättningar som inte tas upp i deklarationen. Hit räknas bl.a. bilersättning vid tjänsteresor med egen bil, och traktamenten vid tjänsteresor med övernattning. Om ersättningen är högre än de fastställda schablonbeloppen beräknas dock pensionsgrundande inkomst på den överskjutande delen.
Pensionsgrundande inkomst, förkortad PGI, beräknas inte heller på:
- Kapitalinkomster
- Pension
- Inkomst från privat pensionsförsäkring
- Pension som betalas av en tidigare arbetsgivare
- Försörjningsstöd
Kostnader som påverkar pensionsgrundande inkomst
Vissa kostnader innebär en minskning av den pensionsgrundande inkomsten. Dit hör kostnader i arbetet, för vilka du gör avdrag, och kostnader för tjänsteresor. Dessa kostnader minskar din PGI med den del av kostnaden som överstiger 5000 kronor. Om kostnaderna uppgår till 15 000 kronor kommer din PGI att minskas med 10 000 kronor.
Däremot påverkas inte din pensionsgrundande inkomst av avdrag för privata kostnader kopplade till ditt arbete, som resor till och från arbetet eller dubbel bosättning.
Tänk på det här om du har eget företag
Om du har ett eget företag beräknas din PGI på samma inkomst som den som inkomstskatten beräknas på, alltså på resultatet i din näringsverksamhet, med tillägg för sjukpenning.
Det innebär, om du driver en enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag, att du får en högre allmän pension ju högre överskott du redovisar och skattar för. Inkomsttaket för enskilda näringsidkare är detsamma som för löntagare.
Till skillnad från många löntagare får egenföretagare ingen tjänstepension, eftersom de inte har någon arbetsgivare. För att kompensera bör du spara ungefär 4,5 procent av din lön, som blir din tjänstepension.
Du kan också göra avdrag för privat pensionssparande, med upp till 35 procent av inkomsten från din näringsverksamhet. För detta krävs att sparandet sker i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto. Som mest kan avdraget uppgå till tio prisbasbelopp, vilket är 465 000 kronor för år 2019. När du gör avdrag minskar dock det överskott som din allmänna pension baseras på. För att få maximal pension bör du därför inte göra något avdrag om du inte har inkomster på minst 42 033 kronor. Därigenom får du maximal allmän pension, du får tillgång till sjukpenning och andra sociala förmåner, och du hamnar under brytpunkten för statlig skatt.