Draken Smaug

Rika individer fascinerar oss, och det spelar ingen större roll om de är verkliga eller påhittade. De flesta svenskar har ju läst Kalle Anka & Co, och är därmed bekanta med Farbror Joakim von Anka och hans förmögenhet. Många har ställt sig frågan hur rik han egentligen är, och detta diskuterades nyligen i den facebookgrupp som är knuten till podden Snedtänkt.

De tio rikaste

Det är nämligen inte bara de som har läst Kalle Anka, eller sett tv-serien Ducktales, som funderat över hur rik Farbror Joakim egentligen är. Även ekonomijournalister har funderat på detta, och tidningen Forbes presenterar varje år en lista på de rikaste i fiktionen, Ficitional Rich List. Listan för år 2018 ser ut som följer:

 1. Joakim von Anka
 2. Smaug (draken i Tolkiens Bilbo)
 3. Carlisle Cullen (adoptivpappa till vampyren Edward i Twilight-böckerna)
 4. Tony Stark (uppfinnare och vd som även har en hemlig identitet som superhjälten Iron man)
 5. Charles Foster Kane (huvudperson i filmen Citizen Kane)
 6. Bruce Wayne (även känd som Batman)
 7. Richie Rich
 8. Christian Grey
 9. Tywin Lannister (patriark i Game of Thrones)
 10. C. Montgomery Burns (chef för kärnkraftverket i Springfield, staden där familjen Simpson bor)

Hur rik är Farbror Joakim?

Joakim von AnkaFarbror Joakims förmögenhet uppgår till hisnande två fantastiljoner massviliarder octavillioner kvadribillioner kvantriljoner kronor och 23 öre eller 500 kvadriljoner, 253 triljoner, 675 biljoner, 123 miljarder, 934 miljoner, 3500 kronor och 13 öre. Ett annat mått som förekommer är tre kubiktunnland. Frågan är vilken av dessa summor som är den korrekta, eller om det i själva verket rör sig om samma summa, uttryckt på tre olika sätt.

Många förknippar nog Joakim von Ankas förmögenhet med de skatter som han hittat i olika avlägsna delar av världen, men han är också, och kanske framför allt, en framgångsrik företagsledare, som kanske äger hela Ankeborg. Där finns företag och fastigheter som kanske är värda mer. I pengabingen, som väl är den främsta symbolen för von Ankas förmögenhet, finns enbart de pengar som han tjänat in genom eget arbete, inte intäkter från hans varuhus, skateboardfabrik m.m. Frågan är också vilken typ av mynt han har i sin pengabinge. Om det rör sig om guldmynt är det troligen mer guld än vad som finns i hela världen.

Några saker att tänka på, när man betraktar Forbes’ lista, är följande:

 • Mr Burns (nr 10 på listan) äger inte bara kärnkraftverket i Springfield, utan också rättigheterna till White Christmas, och säkert mycket annat också.
 • Tywin Lannister verkar ha lånat en stor del av sitt kapital från Järnbanken i Braavos. Han äger förvisso guldgruvor, men dessa är tomma sedan några år.
 • Smaug äger förutom sin skatt även berget under vilket han gömmer sig, men han investerar inte sina pengar, och han får heller inte någon ränta.

Vem som är allra rikast beror dock på vilken källa man väljer, eller kanske snarare på vilken årgång av samma källa man väljer: i december 2005 rapporterade Svenska Dagbladet att tomten var rikast, och denna uppgift var hämtad från Forbes’ lista det året. Att han nu försvunnit från listan kan bero på att det kanske inte rör sig om en person, utan flera. Bara i USA verkar det finnas två tomtar: en i North Pole, Alaska, och en i Santa Claus, Indiana. Dessutom hävdar norrmännen att han bor i Drøbak vid Oslofjorden, danskarna att han bor nära Uummannaq på Grönland, och finländarna skickar sina önskelistor till Rovaniemi. Det går med andra ord inte att vara säker på att det bara finns en jultomte. Kanske finns det flera, och när det råder osäkerhet om hur många det finns av en person är det bäst att inte ha med honom på listan. Så tycks i varje fall redaktionen på Forbes ha resonerat.

Forbes’ årliga lista är förvisso gjord med glimten i ögat, men har ett seriöst syfte. Lika svårt som det är att avgöra hur rik en fiktiv person är, lika svårt är det ofta att avgöra hur rik en faktisk person är. Det gör att det är svårt att rangordna nu levande människor efter förmögenhetens storlek.    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Post comment